De Speelotheek

Wat is een speelotheek?

Bij Speelotheek De Bilt kan je speelgoed lenen voor jouw kinderen, kleinkinderen of oppaskinderen. Het werkt net zoals een bibliotheek, alleen leen je speelgoed in plaats van boeken. Tegen een kleine vergoeding leen je voor jouw kind speelgoed, spellen of puzzels.

Kinderen ontwikkelen zich ontzettend snel en houden van nieuwe dingen. Daardoor is speelgoed vaak maar een tijdje echt interessant. Als je steeds nieuwe spullen moet aanschaffen kan dat kostbaar worden en is ook niet al te best voor het milieu. Een hele fijne oplossing kan dan de speelotheek zijn. Voor de prijs van een goede lego set kun je in één jaar met 40 verschillende stuks speelgoed spelen. En mocht er wat tussen zitten waar je kind wel verliefd op wordt weet je zeker dat zelf kopen goede keus is.

Zeker tijdens de eerste levensjaren van je kind gaat zijn of haar ontwikkeling ontzettend hard. Hij of zij leert veel en spelen is daar ontzettend belangrijk voor. Ze leren met fantasiespel de wereld beter begrijpen en bootsen de echte wereld na. Vaak is daar niet zo gek veel voor nodig. Mama of papa nadoen met een pollepel en een pan kan een prachtig spel zijn. Aanvullend speelgoed aanbieden kan je helpen je kind verder uit te dagen om de wereld te ontdekken.

Tegenwoordig is veel “wegwerp” speelgoed te koop. Dat kost niet veel maar is ook na een paar keer gebruiken al kapot. Dat is zonde! Wij zijn groot voorstander van de deeleconomie en wij doen ons best om mensen bewuster met spullen om te laten gaan. Doe je mee?

Locatie

Binnen het WVT gebouw:
VVSO WVT
Talinglaan 10
3721 EA Bilthoven
06 30 68 6192

Vrijwilligers

Speelotheek De Bilt draait geheel op de inzet van vrijwilligers. Tijdens de openingstijden van de speelotheek verzorgen de vrijwilligers de inname en uitgifte van het speelgoed. Tevens verzorgen zij de verkoop van (proef)abonnementen. Onze vrijwilligers hebben veel ervaring en geven jullie graag advies over welk speelgoed geschikt is voor jouw kind.

Tijdens openingstijden zijn altijd 2 vrijwilligers aanwezig in de speelotheek.

Het team bestaat momenteel uit 6 vrijwilligers en 5 bestuursleden en we zoeken altijd versterking!

Als stichting maken wij geen winst maar gebruiken al het inkomende geld voor huur en aanschaf van nieuw speelgoed.

Geschiedenis

P1010320

Speelotheek de Bilt is opgericht op 18 oktober 1977 onder de naam Stichting Speelgoedleenderij De Bilt. De Speelotheek was in de beginperiode  gevestigd (dubbel spatie) in een ruimte van het consultatiebureau aan de Eurusweg in De Bilt. Er volgde een verhuizing naar een lokaal van de Jan Ligthartschool aan de Orionlaan in Bilthoven. Toen een gedeelte van deze school werd afgebroken is de speelotheek verhuisd naar De Bilt. In het souterrain van de bibliotheek kreeg de speelotheek een nieuw onderkomen.

Helaas raakte de speelotheek haar hele inventaris kwijt in de nacht van 15 op 16 juni 2009 als gevolg van een brand. Gelukkig ging in januari 2010 de deur van de speelotheek weer open op een nieuwe plek aan de Jachtlaan. De Jachtlaan naast het consultatiebureau was een tijdelijk onderkomen omdat de speelotheek graag een plaats wilde krijgen in het Lichtruim. Dit lukte en vanaf november 2013 tot mei 2017 was de Speelotheek De Bilt te vinden in op de 2e verdieping van de bibliotheek in Lichtruim. Vanaf juni 2017 vond de Speeltoheek een thuis bij Mens de Bilt. Daar hebben we met veel plezier gebruik mogen maken bij de ruimte van Restaurant bij de Tijd op de Prof. Dr. H. Kamerlingh Onnesweg. Helaas werd het in de lente van 2020 door verhuisplannen van Mens de Bilt ook weer tijd om daar te vertrekken. Gelukkig konden we toe terecht op de eerste verdieping van het Sociale Warenhuis op de Molenkamp 48 in De Bilt. Vanaf februari 2022 is de Speelotheek gevestigd in het gebouw van de WVT zodat we dichtbij de kinderen zitten en zo meer kinderen blij kunnen maken .